Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις, με τη δημοσίευση του οδηγού και την προκήρυξή του. Η εφαρμογή του προγράμματος θα αφορά όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους εταιρείας και κλάδου δραστηριότητας, ενώ θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες των επιχειρήσεων με ή χωρίς μπαταρία.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το έργο «Εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις – Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις» είναι συνολικού προϋπολογισμού 161,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ως καταληκτική προθεσμία ενεργοποίησης των σταθμών αναμένεται να οριστεί η 30ή Σεπτεμβρίου 2025.

Σημειώνεται ότι βασικοί στόχοι είναι η μείωση εκπομπών CO2 στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά τουλάχιστον 30% και η υποκατάσταση κατ’ ελάχιστο 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφά ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο με την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό. 

Από το σύνολο των περίπου 161 εκατ. ευρώ, 60 εκατ. αναμένεται να κατανεμηθούν σε μικρές επιχειρήσεις, 60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες και 40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται σε έως 20% και για μπαταρίες σε έως 40%, ενώ το συνολικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο και το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φωτοβολταϊκό θα ανέρχεται σε έως 110.000 ευρώ/MW και για την μπαταρία σε έως 160.000 ευρώ/MW.

Μέγιστη ισχύς

Προκειμένου να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ενεργειακός έλεγχος τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση. Μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για τον φωτοβολταϊκό σταθμό που θα χρηματοδοτείται ορίζονται τα 2 MW. Σε ό,τι αφορά το σύστημα αποθήκευσης, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μιας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε δύο ώρες.

Κριτήρια

Βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα είναι το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το συνολικό ποσό της επένδυσης, το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας με την εγκατάσταση των συστημάτων φωτοβολταϊκών και μπαταρίας και, τέλος, το πόσο επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα δίνεται η επιχορήγηση στις επιχειρήσεις, η πρόβλεψη κάνει λόγο για τμηματική καταβολή μέσω λογαριασμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως θα δίνεται προκαταβολή στην επιχείρηση με την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό προς τον αρμόδιο Διαχειριστή.