Latest News

Οι οπτικές ίνες το νέο μεγάλο έργο της ΔΕΗ-Σε ποιες περιοχές αναπτύσσονται

Τα πλάνα της για την ανάπτυξη του δικού της δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) επιταχύνει η ΔΕΗ, έχοντας ως στόχο μέχρι το τέλος του 2024 να καλύπτει 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Πηγές προερχόμενες από τον όμιλο, στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit, έκαναν λόγο για ένα πλάνο ανάπτυξης οπτικών ινών αφενός άκρως εφικτό, αφετέρου τάχιστα εξελισσόμενο. Η ΔΕΗ ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο καθώς αξιοποιεί τα εναέρια καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.

Ήδη έχουν αναπτυχθεί 100.000 συνδέσεις οπτικής ίνας στις περιοχές της Ν. Ιωνίας και Ηλιούπολης, με την πρώτη φάση να στοχεύει στις 440.000 συνδέσεις, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει σε 1 εκατ. συνδέσεις, με τελικό στόχο τα 3 εκατ. συνδέσεις.

Ήδη οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το Fiber To The Home (FTTH) δίκτυο της ΔΕΗ δουλεύουν στο φουλ τις μηχανές, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση της εταιρείας Adaptit, η οποία μέσω της θυγατρικής της, Telcoserv, έχει αναλάβει τμήμα του δικτύου της ΔΕΗ. Μάλιστα, η Adaptit έχει αναλάβει για τη ΔΕΗ και έτερο έργο για την εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης του δικτύου οπτικών ινών της.

Ενσωματώνοντας δίκτυο οπτικής ίνας σε ένα υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με κόστος χαμηλότερο περίπου κατά 40% από τους παρόχους, που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα υψηλότερου κόστους. Παράδειγμα τέτοιας επιτυχημένης ανάπτυξης δικτύου είναι η Ρουμανία, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις και πολύ υψηλότερες ταχύτητες από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ (εναέριο δίκτυο) και το υπόλοιπο υπόγεια. Παράλληλα θα κατασκευαστούν και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, σχεδόν το 70% του οποίων θα είναι επίσης εναέριο και το υπόλοιπο υπόγειο.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι τα 530 εκατ. θα καλυφθούν με ομολογιακό και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια. Η διοίκηση της εταιρείας έχει προβλέψει στους αναλυτές ότι θα έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες έως το 2030 που χαρακτηρίζεται ως ένας μάλλον μετριοπαθής στόχος.

 

Leave a Comment

Cart

No products in the cart.

Create your account